Спасиха мозайките на паметника на Бузлуджа

0
63

Следващата голяма цел е отваряне на монумента за посетители

Продължават усилията по спасяването на паметника на връх Бузлуджа. Две години доброволци събират средства и реставрират монумента. Благодарение на усилията им уникалните мозайки бяха спасени и защитени преди началото на зимата.
Мозайките на Бузлуджа, разположени на 1000 кв. м, са най-голямото пано от такъв вид в Европа. Състоянието им обаче беше катастрофално, а за съхранението им бяха изградени предпазни съоръжения около тях. За паметника разказват от Нова телевизия.

„Преди две години, преди да започне проектът, мозайките бяха в критично състояние, те буквално се разпадаха, имаше реален риск, да ги загубим безвъзвратно. Сега сме изключително щастливи, че мозайките и в двата кръга са стабилизирани и предпазени от защитния навес. Успяхме да завършим навреме преди зимата”, обясни Никифор Харалампиев, който е гл. асистент в катедра „Реставрация” на Националната художествена академия.

Само за външния мозаечен кръг са използвани 600 кв. м. специализиран текстил, който да предпазва от вятър и влага паната. „Тази мярка е вече доказана, тъй като по вътрешните мозайки, които бяха покрити с навес миналата година, нямаме никакви нови разрушения. Да избегнем циклите на измръзване и размразяване на водата вътре в структурата на мозайките, което е от най-разрушителните процеси, водещи до загуба на значителни части от тях”, обясни още Харалампиев.

Състоянието на мозайките през зимата ще се следи онлайн, за което помага и поредният доброволец. Средствата за изграждане на защитните съоръжения са набавени по време на кампанията „Осинови мозайка“ ,в която се включиха над 10 организации и личности.

Следващата цел е отварянето на монумента за посетители. Ежедневно стотици от цяла България, независимо от метеорологичните условия, идват на Бузлуджа, за да видят монумента. Голямата цел на екипите по съхранението, в които са включени и международни експерти, е да бъде възстановен покривът над Монумента „Бузлуджа”.

Снимка: Фондация “Проект Бузлуджа”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here