Елена Йончева и Илияна Йотова атакуват властта в БСП

0
242

Нов ударен отряд в битката за превземането на БСП започна офанзива срещу ръководството на “Позитано”, показват последните събития около най-старата действаща партия у нас

Идеолози и главни действащи фигури са евродепутатите Елена Йончева и Петър Витанов, които работят в екип с вицепрезидента Илияна Йотова. Зад себе си те имат мощния финансов гръб на олигарха Георги Гергов и подкрепата на Сергей Станишев.

Идеологическа група от социаллиберали в БСП се оформя като нов властови център с претенция да заграби партията и да посочи вратата на отстояващото традиционните консервативни ценности ръководство, начело с Корнелия Нинова.

Сегашният председател на БСП многократно е заставала на позиции, защитаващи нормалното семейство – политика, която днес не е удобна на пробрюкселския кръг около Илияна Йотова и Елена Йончева.

Изключително коварна и непочтена е играта на Йотова, която използва предизборната кампания, за да обикаля структурите и да напада БСП, че била ретроградна
Докато се среща със социалисти в страната и реално търси подкрепата им в президентската надпревара, публично Йотова говори напълно обратното и декларира следното: “В нито един момент не сме се обръщали към политическите партии. Решението беше да не ставаме залог в ръцете на партиите и да не се превръщат президентските избори в разменна монета в игрите на партиите”.

Това съвсем не кореспондира с истината за генезиса на президентската двойка Радев/Йотова, която нямаше да съществува без БСП. Именно Корнелия Нинова и стотици хиляди социалисти дадоха летящ старт на днешните вече еманципирани и самообявили се за надпартийни кандидати за втори мандат. Нещо повече, Румен Радев и Илияна Йотова започнаха публично и показно да флиртуват под носа на създателите си от БСП с новата партия на харвардите Кирил Петков и Асен Василев. Само и само да се харесат на Брюксел и Вашингтон. Впрочем формацията
“Продължаваме промяната” няма как за в бъдеще да играе в един отбор с това консервативно ръководство на БСП дори само заради това, че харвардите обявиха как подкрепят еднополовите бракове. Нещо, което предизвиква киселини в огромната част от електората на БСП. Йотова вече е приветствала приемането на Истанбулската конвенция като “много важен документ”, посветен на “реалната защита на жените – жертви на насилие”. Още като член на Европарламента през 2014 година днешният вицепрезидент усърдно работи за ратифицирането на конвенцията от България.
В същото време Нинова е на диаметрално противоположна позиция. “БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция.

Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: “страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете”. Както и: “социален пол” и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола”, обяви публично Нинова от името на Изпълнителното бюро на БСП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here