Проф. Чорбанов: Имунитетът от ваксините срещу COVID-19 не е много дълъг

0
19

Ако хората са здрави, не бих ги посъветвал да се ваксинират. Преболедувалите са тези, които би трябвало да имат свободата да извършват маосви действия. Прекаралите заболяването не би трябвало да бъдат подлагани натиск, каза той

За да се придължи работата по българската ваксина срещу COVID-19, трябва да има интерес. В другите страни държавата помогна на производителите. Нашата държава не проявява интерес. Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН и депутат от “Има такъв народ” в последните два парламента, като уточни, че през последната година и половина е бил проявен интерес единствено от страна на президентството.

Всички производители на пазара поеха голям риск. Ако държавите нямат интерес да го направят, това няма да се случи, добави той.

В отговор на въпрос проф. Чорбанов подчерта, че никога не е разколебавал хората да се ваксинират. Учените трябва да казват истината такава каквато е. Винаги съм казвал, че по-възрастните хора трябва да поемат риска от ваксинирането. Прекаралите заболяването обаче са диксриминирани при COVID сертификатите. Наличието на клетъчен имунитет трябва да за бъде записано в COVID сертификатите, заяви имунологът.

Най-новите проучвания показват, че имунитетът от ваксините не е много дълъг. Имунитетът пада драстично на втория – третия месец. Затова се налага да се слагат допълнителни дози, отбеляза той.

Ако хората са здрави, не бих ги посъветвал да се ваксинират. Преболедувалите са тези, които би трябвало да имат свободата да извършват маосви действия. Прекаралите заболяването не би трябвало да бъдат подлагани натиск да бъдат ваксинирани, посочи проф. Андрей Чорбанов.

Той каза, че по-скоро е против ваксинацията на децата на всяка цена, тъй като тежките случаи на заболели от коронавирус деца са съвсем малко и те се дължат основно на генетични проблеми.

Снимка: btvnovinite.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here