Кървавата пътищарска фирма “Трейс груп” – любимец на Копринков и служебното правителство

0
443

Богдан Милчев: Чака ни второ „Своге“! Нищо не се строи! С политиците се сменят и любимците в строителния бранш!

От май месец всички магистрали и първокласни пътища спряха да бъдат поддържани. АМ „Тракия“ е като след бомбардировка – на над 120 места мантинелата не само е увредена, но и липсва. След като паднаха големите дъждове се получи голямо задържане на вода. Шофьорите пукат гуми, защото след ПТП-та не се почиства. Това каза директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев в студиото на БНТ.

„Нашите очаквания от служебното правителство бяха, че можеха за 2-3 месеца да сложат началото на промените в транспортната ни система. Разговаряхме с тях в началото и после Бойко Рашков отиде при президента Румен Радев и нещо се случи, нещо се случи, и оттам нататък нищо не стана!

„Служебното правителство: Говорят едно, вършат друго и накрая се случва трето. Пътната инфраструктура се ръководи от интереси!“, твърди Милчев.

Тук е мястото да припомним публикация на сайта „Афера“, според която секретарят по вътрешната политика на президента Румен Радев – Николай Копринков, е изключително близък с Николай Михайлов – собственик на „Трейс Груп Холд“ АД.

Милчев не случайно в интервюто си споменава, че ни предстои второ „Своге“, тъй като именно „Трейс Груп Холдинг“ е строителят на злополучния път край Своге, където през 2018 г. загинаха 20 души.

“Аз твърдя, че магистралите и първокласните пътища не се поддържат и доказателство за моите думи са именно катастрофите, които стават, защото не се почиства след тях, мантинелите вече 6 месеца стоят неоправени. Искам да чуя г-н Янев какво трябва да се направи още утре.

На първо място ограничението на АМ “Тракия” трябва да се намали на 120 км, второ – ние сме идентифицирали като опасни 122 места и те трябва да бъдат обозначени и обезопасени, третото нещо е в района на тези места трябва да бъде намалена скоростта на 90 км, четвърто – да се почисти магистралата и да се реши незабавно проблема с отводняването, и не на последно място г-н Рашков трябва да разпореди динамичен контрол по “Тракия”, тоест да пуснат в движение полицейските автомобили и да вкарват ред в движението, а не да стоят на едно място с камера. Ако това нещо не се случи от понеделник, ни предстои “второ Своге”. Никой не прави нищо по въпроса, защото всяко едно правителство се оправдава с предишното”, обясни Милчев.

„Аз съм изключително притеснен, защото политическите партии в този сериозен проблем, който касае сигурността на гражданите, ги няма. Никой не се интересува от транспорта и никой не отваря темата “пътна безопасност”. Аз съм скептичен, имаме готови законопроекти и готови решения, включително за средната скорост на камерите, за нов административно-наказателен процес, подготвили сме пътна карта за развитието на пътната безопасност в България за 2 години, но политиците нехаят. Ние можем да помогнем, не искаме нищо в замяна – нито постове, нито пари”, завърши Богдан Милчев.

Остава открит въпроса: във видимото бездействие каква е причината? Дали минираното от Борисов пътно строителство, или действията на чиновници на влиятелни постове, които пак играят за определени фирмени интереси. Ако заедно с политиците, сменяме и придворните им любимци на хранилка, то няма смисъл от това упражнение, тъй като залогът е нашият живот, когато излезем на пътя.

И още нещо.

Докога политическата корупция ще ражда олигарси? Без значение дали те са под “шапката” на Борисов или под тази на Радев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here