ЕС заплаши Полша

0
20

Председателят на Европейския парламент заплаши, че ще има последици след решението на полския съд

Европейската комисия даде да се разбере, че основните принципи на европейския правов ред ще бъдат защитавани, след като полският Конституционен съд постанови, че някои части от общностното право са несъвместими с конституцията на Полша, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Правото на ЕС има предимство над националното законодателство, заяви ЕК. Всички решения на Съда на ЕС имат задължителен характер за властите и съдилищата в държавите членки. Постановлението на Конституционния съд ще бъде подробно анализирано, след което ще бъде преценено какви да бъдат по-нататъшните стъпки. Комисията каза, че “няма да се поколебае да използва своите правомощия съгласно договорите, за да гарантира еднакво прилагане и непокътнатост на правото на Съюза”.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заплаши, че ще има последици след решението на полския съд. “Решението в Полша не може да остане без последици. Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо. Нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз”, заяви той, като призова ЕК да “предприеме необходимите действия”. Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс не каза какви конкретни мерки може да бъдат предприети, но даде да се разбере, че сигурно ще има скорошна реакция – до дни или седмици.

Вчерашното решение на полския конституционен съд, което поставя под въпрос предимството на европейското право по отношение на националното, е атака срещу Европейския съюз, заяви днес френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон, предаде Фрас прес. “Това е нещо много сериозно. Това не е технически или юридически въпрос. Това е един отявлено политически въпрос, който се вписва в дълъг списък с провокации по отношение на ЕС”, заяви Бон пред Ер Ем Се/Бе Ем Еф. Полският конституционен съд отсъди вчера, че някои членове от договорите на Европейския съюз са несъвместими с полската конституция и призова европейските институции да не действат извън рамките на правомощията си, като се месят в полската съдебна система.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here