Шуробаджанащина по харвардска линия: Кирил Петков отпуснал 100 хил. на близка фирма през фонда на кума си

0
105

Шуробаджанащината по харвардска линия в кабинета на „Продължаваме промяната” придобива епидемични размери. Вече разкрихме, че правителството на Кирил Петков е отпуснало 100 000 лева на близка фирма през фонд, в който управляващ съдружник се оказа неговият… кум – Борислав Стефанов, пише alarma.bg.

Иде реч за Innovation Capital, в сайта на който е посочено, че кумът на Кирил Петков е част от управленския екип.

Немаловажен факт е, че Борислав Стефанов също се хвали с диплома от Харвард.

Вече стана ясно, че Innovation Capital е инвестирал 100 хил. лв. в младата компания Foody.to, за която пък наднича депутатката от ПП Деница Симеонова. Фондът, който работи предимно с публични средства, предоставени от Фонда на Фондовете (държавна структура под шапката на министъра на иновациите и растежа – тогава Даниел Лорер, отново близък на Кирил Петков, б.ред.), е инвестирал 50 хил. евро във Foody.to – стартъп, целящ да намали разхищението на храна в заведенията.

„Иновейшън Кепитъл“ АД, ЕИК 205457880, е фонд мениджър, управляващ „Иновейшън Кепитъл Фонд“ КДА, 205910918. Фондът инвестира средства, предоставени от Фонда на Фондовете, който е част от структурата на Министерството на иновациите и растежа. Произходът на тези средства е от европейския и българския данъкоплатец, посредством Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Дружеството „София ту гоу“ ООД, ЕИК 206285939 (действащо под търговското наименование „Foody.to“) е основано от сестрите Деница Димитрова Симеонова и Светослава Димитрова Симеонова, в края на 2020 г.

През октомври 2021 г. Деница Симеонова прехвърля дружествените си дялове в „София ту гоу“ ООД в полза на сестра си Светослава Симеонова. По-малко от шест месеца по-късно (на 17.03.2022 г.) Иновейшън Кепитъл Фонд е приет като съдружник в „София ту гоу“ ООД и е направил инвестиция от петдесет хиляди евро.

Интересен факт от биографията на Деница Симеонова е, че през ноември 2021 е избрана за народен представител в 47-то НС от листата на управляващата политическа формация „Продължаваме промяната“.

Въпросът е дали е законно и морално кабинетът на Кирил Петков да налива пари от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ във фонд, в който неговият кум Борислав Стефанов е шеф?

Близкият приятел на Киро е роден в Плевен, бивш шеф е на Българската агенция за инвестиции и, повтаряме, възпитаник на „Харвард”.

Според визитката му върти успешен бизнес като инвестиционен консултант на 3 континента – в Лондон, Дубай, Бостън и Москва.

Баща му е от Велико Търново, а родителите на майка му са учители в Троян. Затова половината му детство минава в старопрестолния град, а другата половина – в Троян.

Живял е 2 години и в Триполи, Либия, където родителите му са лекари през 1987-88 г. Идва в София 13-годишен, за да учи в първия випуск на възстановения през 1992 г. Американски колеж.

Приемат го в един университет в Щатите, но е пропуснал да прати важен документ за финансова помощ и родителите му трябва да намерят „едни хиляди долари” за следването. Решава да използва вече изкарания приемен изпит за университетите в Щатите, за да се запише в Американския университет в Благоевград. Избира да учи любимата си история.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here