Шефът на комисията по земеделие направи на пух и прах твърденията на Даскалов и Христанов за одита на ЕК на ”Капитан Андреево”

0
143

Председателят на комисията на земеделие Пламен Абровски направи на пух и прах твърденията на шефа на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министър Иван Христанов относно проверката на ЕК на ”Капитан Андреево” и техните констатации. В пост във Фейсбук той подробно обясни:

Гледам какво се говори днес в медиите за одита на Капитан Андреево и искрено се забавлявам.

Не може да имаш цялата власт над БАБХ, да направиш промени с които да твърдиш, че Държавата си е върнала контрола на границата и да получиш такива убийствени бележки.
Много внимателно се запознах (неофициално) с констатациите от одита, представени на заключителната среща. С всичките 37 констатации! И съм меко казано потресен!

Защото за тези, които не знаят, одитите на Европейската комисия имат за цел да проверят контролните механизми към момента на самия одит.

Това означава, че от сряда до петък одиторите са проверявали новата система на контрол – оная същата, чрез която Държавата вече е там, на Капъкуле!
Няма да ви отегчавам, само ще посоча една от констатациите:

– Друга особено критична точка (одитора уточнява, че предполага, че този проблем ще бъде отчасти решен) – става въпрос за потоците на тежкотоварни превозни средства през граничния контролен пункт. На хартия всичко изглежда прекрасно, но в действителност цялото място е абсолютно задръстено. Изключително малко е мястото, на което тежкотоварните превозни средства изчакват лабораторните резултати.

Като се има предвид, че в момента честотата на вземаните проби е доста по-ниска от изискуемата, може да се очаква, че броя на тези проби ще се увеличи, т.е. броя на чакащите камиони ще се увеличи т.е. мястото ще е още по-малко. Пробите се изпращат в София или в чужбина, като е констатиран случай на изчакване с почти 14 дни за резултати.
За констатацията, че има методи за изследване, за които няма акредитация няма да говоря, но има и такава.

Какво повече да кажа? Личното ми мнение е, че колкото по-бързо решенията в БАБХ започнат да се вземат от компетентни и можещи хора – толкова по-малки ще са щетите за България.

И да – поздравления за ветеринарите на Капитан Андреево – единствената положителна оценка на одита е за износа на живи животни за Турция. Нещо, което (Слава Богу) ръководството на БАБХ не е пипало…
И ще завърша с великия Емил Димитров – “Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш при нас!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here