Сянката на Държавна сигурност и фенове на Русия в Министерството на енергетиката

0
251

Управител на фирма на служебния министър на енергетиката Росен Христов до април т.г. е била дъщерята на Боян Чуков – щатен служител на ПГУ на ДС, завършил разузнавателна школа на КГБ в Москва и фен на Путин и Русия. Началникът на кабинета на министъра Любомира Ганчева, както вече съобщихме, също е фен на Русия. Ганчева учредява фондация заедно с приватизатора на „Ален Мак” Петър Терзиев – зет на последния комунистически премиер на България Георги Атанасов. Терзиев, Ганчева и майка ѝ са заемали ръководни длъжности в дружествата „Ален Мак” и „Ален Мак България”, натрупали над 2,8 милиона лв.задължения към НАП, пише bird.bg.

На министър Росен Христов му се наложи още в първите дни, след встъпване в длъжност, да се оправдава за блокирането на газовата връзка с Гърция. Енергийното министерство първоначално отрече да е подписван протокол за отмяна на избора на Надзорен съвет на фирмата, която оперира интерконектора. Скандалният протоколот 3 август, подписан от министъра, обаче съществува.

Ще проверява ли КПКОНПИ министъра?

Росен Иванов Христов е собственик и управител в 5 фирми към 2 август 2022 г., когато с указ на Президента Румен Радев е назначен за служебен министър енергетиката. Фирмите са: „Херкомерс” ООД – в ликвидация, „Вариант Еко” ООД (бивше име – Микс Медия Талънтс), „Алтернативни Строителни Технологии” ООД (бивше име – Микс Медия Клъстър), „Ари Интернешънъл” ЕООД и „Бест Пропърти Айдиас” ЕООД. Има участия и в други фирми.

Росен Христов продължава да бъде управител във фирмите и след заемането на поста министър. Към 11.08.2022 г. това обстоятелство все още не е променено в Търговски регистър. В подобни случаи КПКОНПИ образува проверки за конфликт на интереси. Последно такава беше обявена за зам.-министър на земеделието.

Законът предвижда 7-дневен срок, в който трябва да се подаде декларация за несъвместимост. Когато е декларирано наличие на такава, възниква задължение за отстраняване на несъвместимостта в едномесечен срок. Декларация на служебния министър Росен Христоввсе още не се открива на сайта на президентството.

Други членове на служебното правителство са подали декларации още в първите дни: Гълъб Донев,Атанас Пеканов, Христо Алексиев, Иван Демерджиев,Росица Велкова-Желева, Димитър Стоянов, Крум Зарков, Велислав Минеков и др.

Сянката на бившата Държавна сигурност

През 2017 г. Росен Христов регистрира „Ари Интернешънъл” ЕООД, в която е едноличен собственик и към днешна дата. Управител във фирмата на министъра от 08.02.2018 до 12.04.2022 г. е Полина Билоконна. Тя е доведена дъщеря на Боян Стефанов Чуковщатен служител на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност, завършил разузнавателна школа на КГБ в Москва. Чуков открито изразява подкрепата си към Владимир Путин и е член УС на сдружение „Федерация за приятелство на народите на Русия и ОНД”.

Снимка и текст от блога на Полина Билоконна: „С човека, който ме възпита. С моя баща Боян Чуков. Който ме прие на почти 15, а ме обикна като негова дъщеря”

Боян Чуков е син на офицер от РУМНО (военното разузнаване). Той е работил в чужбина под дипломатическо прикритие и е бил вербовчик по „възродителния процес”. Бил е също така съветник по сигурността на премиерите Сергей Станишев и Пламен Орешарски, а през 2005 – 2006 е изпълнителен директор на свързаната с Алексей ПетровЛев корпорация” АД. Повече за досието на Боян Чуков на сайта desebg.com.

Организации и сдружения приятели на Русия

Любомира Ганчева – началник на кабинета на министъра на енергетиката, доскоро съветник по енергетика, индустрия и селско стопанство на президента Радев, е и член на новия Кризисен щаб. През март 2021 г., по време на управлението на Борисов, Ганчева е била сред допуснатитекандидати в конкурс за членове на съвета на директорите на Български Енергиен Холдинг.

Както съобщихме по-рано, тя също е фен на Русия и като зам.-председател на АБВ през 2018 г. се среща с Анатолий Потапов – председател на Всеруска обществена организация „Съюз за приятелство с България”. По информация на в-к „Капитал”, Ганчева няколко пъти посещава окупирания Крим.

Анатолий Потапов (най-вляво), Любомира Ганчева, Пламена Заячка (АБВ-Младежи), Румен Петков – Председател на АБВ

Анатолий Потапов е бивш руски посланик в България, впоследствие получил български паспорт за заслуги с указ № 9 от 23.01.2009 г. по преписка номер 5971/2008. Потапов има общ бизнес за внос на руска водка с Пламен Тимев – Ганди, известен от борческите години бос на ВИС-2, разкри Биволъ през 2018 г.

Митичните „куфарчета с пари” и длъжници на НАП

Любомира Ганчева Ганчева е член на УС на „Ален Мак” АД по време на обявяването на дружеството в несъстоятелност (2011) и до заличаването му (16.06.2022). Това показват данните в Търговски регистър. Дружеството има 1 494 752,99 лв.задължения към НАП до 31.05.2022 г.

Майката на Любомира – Стефка Илиева Ганчевае била едноличен собственик на обявеното в несъстоятелност и също заличено (28.06.2022) „Ален Мак България” ЕАД. Дружеството има 1 329 325,70 лв. задължения към НАП до 31.05.2022 г.

Петър Терзиев – приватизатор на „Ален Мак“

В двете фирми участие е имал и Петър Кирилов Терзиев – приватизатор на „Ален Мак” и зет на последния комунистически премиер на България и член на Политбюро на ЦК на БКП Георги Атанасов. Съпругата на Терзиев е сред кредиторите на „Ален Мак”. Терзиев е съдружник с друг виден зет – Георг Цветански, а двамата са спрягани сред получателите на митичните „куфарчета с пари”.

Петър Терзиев участва и в управлението на сдружение „Форум България-Русия”.

Любомира Ганчева, Стефка Ганчева и Петър Терзиев през март 2019 г. учредяват фондация „Институт за духовност, демокрация и политически стратегии”. Председател на УС на фондацията е Любомира Ганчева – сегашният началник на кабинета на министъра на енергетиката. Годишни финансови отчети на фондацията липсват. Вместо годишен финансов отчет, фондацията е подала в Търговски регистър ГФО на дружеството „Сателитни технологии и всеобхватни охранителни системи” ООД, с участието на Терзиев и руски гражданин. Отчетът подаден със заявление № 20210930193456 все още се обработва и грешката не е отстранена.

Водеща снимка: Росен Христов – служебен министър енергетиката (най-вляво), снимка от представянето му на сайта на президентството.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here