Румен Петков: Ако Христанов не е информирал навреме МВР и прокуратурата за предлаган подкуп, е тежък проблем. Другият извод е, че Христанов си е поискал подкуп?

0
168
Петков коментира и назначеното обгрижване от НСО за Христанов (по обявеното от премиера), като изрази съмнение за спазената за подобни назначения процедура

Зам.-министър Иван Христанов твърди, че му е предлаган рушвет от 500 000 лева на месец, за да остави на ГКПП „Капитан Андреево“ частната фирма за фитосанитарен контрол. Ако това е така и той не е информирал навреме МВР и прокуратурата, това е тежък проблем. Това коментира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков и припомни подобно събитие от 2007 година, когато високопоставен държавен си е поискал огромен подкуп и НСС (тогава в състава на МВР) го е арестувала с подкупа.

„Защото другият извод е, че Иван Христанов си е поискал този подкуп, било му е отказано и той е предприел действия“.

Румен Петков съобщи, че на 31 май по ЗДОИ АБВ поиска от БАБХ информация по 7 въпроса:

  1. В периода от 20.05.-30.05.2022 г. колко служители на БАБХ, на какви длъжности и от какви териториални подразделения от страната са били командировани на ГКПП „Капитан Андреево“ за извършване на дейности по официалния граничен контрол?
  2. Каква е общата сума заплатена за командировъчни по т.1?
  3. Каква е организацията и с какъв транспорт са превозвани пробите взимани на ГКПП във връзка с официалния контрол до лабораторията в София и обратно? По силата на какъв нормативен акт са заплатени разходите (за горива, командировъчни на шофьори, др.)?
  4. Какво показва вашият анализ – колко време са държани тировете на границата, какви са допълнителните разходи за поддържане на необходимата температура в хладилните камиони? Как това е повлияло на цените? Ще пострада ли с нещо държавата?
  5. Как са били разчетени тези средства в бюджета на БАБХ?
  6. Кой ще носи отговорност, ако има пропуснати и непроверени стоки?
  7. Кой ще носи отговорност, ако последват съдебни искове за държавата?

Тринадесет дни по-късно отговорът от БАБХ е, че им трябват още 10 дни, за да намерят отговори на поставените от АБВ въпроси. Румен Петков е на мнение, че това от една страна е административна немощ, но и стремеж да се скрие истината по зададените въпроси.

Петков коментира и назначеното обгрижване от НСО за Христанов (по обявеното от премиера), като изрази съмнение за спазената за подобни назначения процедура. Той обясни, че под охрана от НСО се поставят граждани, след заседание на съответната комисия, която не включва премиера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here