Руди Гела финално врътна далавери с бързи и закрити конкурси за наемане на държавна собственост в спорта

0
199

Скандалният министър на спорта Радостин Василев, по-известен като Руди Гела, завъртя финални за мандата си далавери с бързи конкурси за наемане на държавна собственост, свързана със спорта, чиито победители ще се определят на закрито заседание. Сроковете за реализирането на процедурите са едва 14 дни, съобщи ПИК след направен проверка на регистъра за въпросните процедури.

Конкурсите от последните дни са на Държавното дружество към спортното министерство “Академика 2011” ЕАД.

На 27 юли 2022 г. е обявен конкурс за наем на “търговски обект – кафе” на първия етаж в спортен комплекс “Академика IV км”. Наемната цена е 330 лв., а инвестицията за 10-годишен период е едва 39 600 лв. При това първият месец от отдаването под наем е гратисен. Победителят ще се решава на закрито заседание.

На 28 юли 2022 г. е обявен конкурс, който също трябва да приключи в 14-дневен срок, за търговски обект “кафе-бар” на партера на “Зимен дворец на спорта”. Там пък е посочена наемна цена от 300 лв. и инвестиция за 10 години от едва 35 000 лева. Победителят на този конкурс ще се уреди с 3-месечен гратисен период и разбира се, също ще бъде излъчен на закрито заседание.

На 21 юли 2022 г. пък по същата сгъстена схема е обявена процедура за отдаване под наем на почивна база “Академика Щъркелово гнездо”, язовир “Искър” с обща застроена площ 1 799 кв. м., а общата площ на базата е 9 835 кв. м.

Наемът, който ще плаща победителят в конкурса, е само 1 лев по-висок от размера на застроената площ – 1 800 лева. Срещу това трябва да инвестира 100 000 лева за 10 години. Но за сметка на това пък през първите 2 години няма да плаща наем. А кой ще е той, също ще се реши на закрито заседание.

Да му мислят следващите управляващи със заробващите клаузи за гратисни периоди, които ще поставят държавното дружество “Академика 2011” на колене и на ръба на финансов колапс.

На 18 юли 2022 г. такъв бърз конкурс е обявен и за “Сердика спортни имоти” ЕАД. Става дума за отдаване под наем на десетки имоти. А въпросният конкурс беше спрян именно от Руди Гела заради съмнения за далавери.

На 13 юли пък шефът на “Национална спортна база” ЕАД Венцислав Петков – близък авер на Руди Гела, назначен на поста от него и засечен да пирува заедно с него и знойни дами в един от най-скъпите барове на Халкидики – “Мамалука”, е врътнал конкурсна процедура за банки, които да обслужват държавното дружество през следващите – забележете! – 3 години. От което излиза, че ръководството, изкарало начело на въпросното дружество едва 4-5 месеца, предопределя бъдещата му работа през следващите 3 години.

Едва ли в Плевен случайно наричат Венцислав Петков Лихваря.

Към всичко това се добавя и неуреденият въпрос със стадиона на ЦСКА, забатачен от Руди Гела, въпреки че спортният клуб наля милиони в Министерството на спорта.

Изобщо, 8-месечното пребиваване на отцепника от партията на Слави Трифонов – Радостин Василев, съсипал и парламентарната му група, начело на ведомството очевидно ще отвори много работа не само на новия служебен спортен министър, но и на прокуратурата. Особено като се има предвид, че вече е неин клиент по жалби, подадени пред обвинителите.

Според запознати финансовите потоци към скандалния бивш спортен министър за създаването на уж гражданската му структура, с която да продължи да пребивава в политиката, коалирайки се с ПП, рязко са секнали. Затова той е прекратил мишкуването си из партията на Слави. А освен това е получил и категоричен отказ от страна на лидерите на юридически несъществуващата ПП Кирил Петков и Асен Василев да се коалират с него.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here