Мирослав Найденов за лабораторията на границата: Фирмата е работила изрядно при 7 министри, сега се ползва за политическа битка

0
143
Фирмата е избрана с конкурс от БАБХ, подчерта бившият министър на земеделието

Фирмата е избрана с конкурс от БАБХ, не съм участвал в това нещо. Това каза в студиото на bTV бившият министър на земеделието Мирослав Найденов за скандала на границата с „Евролаб 2011“.

По думите му лабораторията е работила при 7 министри 10 години изрядно и сега скандалът се ползва в политическа битка.

Конфликтът между държавата и фирмата с лабораторията стигна до изслушвания в парламента, а някои депутати свързаха бизнеса там с криминални фигури, въпреки че вътрешният министър Бойко Рашков категорично заяви, че няма такива данни.

„Спекулация номер едно е, че виждате ли – държавата си е върнала контрола. Държавата никога не е губила контрола на „Капитан Андреево“. Частна фирма частна лаборатория оперира там и тя е в ролята си дори когато влиза тир, той се проверява от гранична полиция. След това се проверява от митница, включително минава на газ анализатор, рентгените, след което отиват за евентуално фитосанитарен или ветеринарен контрол на определена рампа, където забележете не някаква частна фирма, а инспектор от агенцията по храните заедно със митничар разпломбира тира. Инспекторът посочва какво да бъде свалено за проба, взема пробата лично той. След което се дава за изследване в частна лаборатория. Тоест лабораторията изследва само резултатите“, обясни Найденов.

Той добави, че опашки и в момента има в Турция, а тировете чакат на буферни паркинги и разказа, че преди години именно оттам идва оплакването.

Найденов заяви, че лаборатория е имало, но в София и това е забавяло нещата още повече. Бившият земеделски министър подчерта, че именно изискване на ЕС е частна фирма да извършва контрола за проверка на пестициди и така е в целия Европейски съюз.

Припомняме, че на 23 май управителят на лабораторията Васил Димитров даде импровизиран брифинг от ГКПП “Капитан Андреево”, където обяви, че държавата е спряла работата му от 20 май. С документи той показа пред медиите как правителството на практика е попречило единствената лаборатория на границата да изпълнява задълженията си. От тогава досега Димитров няколко пъти се опитва да каже, че се правят опити да се отнеме бизнеса му. В същото време шефът на БАБХ и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, както и депутати от ПП заявиха, че са били заплашвани или пък, че им е предлаган подкуп. Точно стана причина Димитров в понеделник да подаде жалба до Иван Гешев и Бойко Рашков, в която моли това да се провери и докаже.

„В случай, че тази информация не се потвърди, моля да образувате наказателно
производство за извършено престъпление“, пише Димитров в жалбата си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here