Лъсна поредна лъжа на БАБХ и Христанов за лабораторията на „Капитан Андреево“

0
140
Справка на ТопПреса установи, че шефът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов си приписват неправомерно заслуги относно хванатите пратки с пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“

След направено от ТопПреса официална справка се установи още една лъжа на шефът на БАБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов относно хванатите пратки с пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. Един обективен сравнителен анализ на работата на набедената „Евролаб“ през 2021 г. и на държавната ЦЛХИК през 2022 г. показва, че уж „мафиотската“ лаборатория е вършила много по-добра работа, отколкото в момента т.нар. борци с мафията, които от сутрин до вечер се жалват по телевизорите, че били сплашвани, въпреки, че МВР не можа да го докаже.

Ето какво сочат данните от сравнителния анализ. Продуктите, които подлежат на засилен контрол през 2021 г., съгласно действащите регламенти, са много по-малко, отколкото през 2022 г. Резултатите, които БАБХ представи за периода 20 май – 30 юни 2022 г., че държавната лаборатория е хванала по-големи количества лоши пратки в сравнение с „Евролаб“ за същия период миналата година, се оказват абсолютно неверни.

Например за установен и спрян лош пипер през периода 20 май – 30 юни:

2021 г., „Евролаб“ – 46 лоши пратки / 83 416 кг

2022 г., ЦЛХИК – 18 лоши пратки / 39 050 кг

Установени и спрени лоши портокали през периода 20 май – 30 юни:

2021 г., „Евролаб“ – 1 лоша пратка / 14 300 кг

2022 г., ЦЛХИК – 1 лоша пратка / 20 950 кг

Установени и спрени лоши грейпфрути през периода 20 май – 30 юни:

2021 г., „Евролаб“ – грейпфрутите не са в регламента

2022 г., ЦЛХИК – 3 лоши пратки / 41 850 кг

Така, според този сравнителен анализ, е видимо, че „Евролаб“ е работила с много по-голяма успеваемост от ЦЛХИК, тъй като съпоставими са само продуктите чушки и портокали. Другите продукти, които БАБХ представя като свой „успех“ не са подлежали на контрол през 2021, тъй като не е имало и регламент, според който да попадат под такъв. Така излиза, че БАБХ „се бие в гърдите“ с едни 750 хил. кг повече, но заради влезли в сила нови продукти от тази година.

Констатациите на Даскалов и Христанов бяха подложени преди ден на унищожителна критика и от председателя на комисията на земеделие Пламен Абровски. Нека припомним за неговото подробно обяснение:

„Гледам какво се говори днес в медиите за одита на Капитан Андреево и искрено се забавлявам.

Не може да имаш цялата власт над БАБХ, да направиш промени с които да твърдиш, че Държавата си е върнала контрола на границата и да получиш такива убийствени бележки.

Много внимателно се запознах (неофициално) с констатациите от одита, представени на заключителната среща. С всичките 37 констатации! И съм меко казано потресен!

Защото за тези, които не знаят, одитите на Европейската комисия имат за цел да проверят контролните механизми към момента на самия одит.

Това означава, че от сряда до петък одиторите са проверявали новата система на контрол – оная същата, чрез която Държавата вече е там, на Капъкуле!

Няма да ви отегчавам, само ще посоча една от констатациите:

– Друга особено критична точка (одитора уточнява, че предполага, че този проблем ще бъде отчасти решен) – става въпрос за потоците на тежкотоварни превозни средства през граничния контролен пункт. На хартия всичко изглежда прекрасно, но в действителност цялото място е абсолютно задръстено. Изключително малко е мястото, на което тежкотоварните превозни средства изчакват лабораторните резултати.

Като се има предвид, че в момента честотата на вземаните проби е доста по-ниска от изискуемата, може да се очаква, че броя на тези проби ще се увеличи, т.е. броя на чакащите камиони ще се увеличи т.е. мястото ще е още по-малко. Пробите се изпращат в София или в чужбина, като е констатиран случай на изчакване с почти 14 дни за резултати.

За констатацията, че има методи за изследване, за които няма акредитация няма да говоря, но има и такава.

Какво повече да кажа? Личното ми мнение е, че колкото по-бързо решенията в БАБХ започнат да се вземат от компетентни и можещи хора – толкова по-малки ще са щетите за България.

И да – поздравления за ветеринарите на Капитан Андреево – единствената положителна оценка на одита е за износа на живи животни за Турция. Нещо, което (Слава Богу) ръководството на БАБХ не е пипало…

И ще завърша с великия Емил Димитров – “Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш при нас!”.

Край на цитата. И толкова за по-голямата „успеваемост“ на Христанов и Даскалов. Всичко останало са явни манипулации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here