И собствениците на “Ефбет” влязоха в българския списък “Магнитски”

0
394

„Изобличителят“ на Божков – Цветомир Найденов, е в списъка заедно с брат си Боян Найденов

Министерството на финансите публикува във вторник разширен списък на лицата и фирмите, които евентуално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по глобалния закон “Магнитски.

В разширения списък, който българското Министерство на финансите публикува, са включени асоциирани лица с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които директно бяха ударени от американските санкции за корупция.

Новият списък е на “всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години”. Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена от властите до момента и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.

В списъка фигурират един от собствениците на компанията “Ефбет” – Цветомир Найденов, както и брат му Боян. Името му нашумя през миналата година, когато бившият съдружник на Васил Божков започна да изнася данни срещу дейността му, влизайки в ролята на „изобличител“, твърдейки, че Божков прилагал различни схеми за укриване на данъци, за които самият Найденов разбрал съвсем наскоро. В момента Найденов е един от собствениците на компанията “Ефбет” и е спонсор на спортни отбори, сред които и ЦСКА 1948.

В списъка е и майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Тя бе първият собственик на медийната група на Пеевски.

Свидетелските показания на Цветамир Найденов дадоха начало на наказателното дело срещу Васил Божков през декември 2019 година. Още тогава бе известно, че Найденов е съдружник на Божков в “Еврофутбол“. В медиите бе публикуван таен запис на разговор между Найденов и Божков, който бе част от доказателствата по делото. Найденови подадоха сигнал в прокуратурата, че Божков се е опитал с изнудване да им отнеме част от бизнеса, свързан с “Ефбет“.

Списъкът на Министерския съвет може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, подадени от ДАНС и НАП. Лицата, попаднали в списъка, могат да излязат от списъка, като прекратят връзките си със санкционираните по “Магнитски“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here