Италианска медия: Българската хазартна компания EFBET ощетява бюджета на ЕС!

0
201

Темата е изключително сериозна и за Италия, тъй като през последните години EFBET се опитва да развива бизнес и у нас

Търговската марка EFBET, която е собственост на българите Боян и Цветомир Найденови, с фирма BROBET LIMITED MALTA, отново се забърка в скандал с кражби от българската държавата и ЕС. За щастие, жертва на новата схема на българите не е Малта или Италия, а тяхната родина България, пише италианският сайт mahalsa.it.

Каква е историята?

По информация на медията ни, регистрираната в Малта фирма с българските собственици Найденови, ползва регистрацията си в островната държава, за да не плаща данъци в родината си България. С това си действие Найденови директно нарушават българския Закон за хазарт, като така те за пореден път ощетяват родината си и ЕС с милиони евро.

Тук трябва да уточним, че фирмата BROBET LIMITED MALTA развива онлайн хазарт в България. За разлика от Малта, където е регистрирана фирмата, в България не се възстановява ДДС за хазартни дейности. Така използвайки малтийската си регистрация от EFBET възстановяват в островната държава ДДС-то си от онлайн реклама, като по този начин извършват престъпление по българското законодателство.

Каква е схемата?

Фирмата BROBET LIMITED MALTA (или EFBET) работи на територията на България, но не спазва българското законодателство, според което сървърът трябва да е на територията на България. В този случай обаче той не е там, а в Испания. Нещо повече. Според българския закон EFBET са длъжни да предоставят перманентен достъп до своя сървър на българските данъчни служби с цел контрол върху клиентите и изразходваните средства. Те обаче не дават достъп до своя сървър, който както вече казахме се намира на територията на чужда държава.

Схемата е следната: влиза играч от България, но системата автоматично го прехвърля към сървър на офшорната зона Кюрасао, като по този начин клиентът остава невидим за българските държавни служби. Още по-лошо. Като член на ЕС въпросният клиент остава невидим за европейските данъчни служби и така вместо едни средства да влязат на територията на ЕС, те изтичат към неконтролируема офшорна зона в Латинска Америка. И тук дебело трябва да подчертаем, че годишно става дума за стотици милиони евро, а не за някакви дребни пари. Всъщност няма да е неистина ако отбележим, че с тези свои действия BROBET LIMITED MALTA освен с неплащане на данъци се занимава и с пране на пари.

Какъв е законът?

Според Закона за хазарта в България всички хазартни компании, които имат онлайн казино и са регистрирани на територията на страната са задължени да плащат ДДС, но нямат прави на неговото възстановяване. Също така както вече уточнихме, според същият този закон от компанията трябва да дадат достъп до този сървър, нещо което EFBET не прави.

Темата е изключително сериозна и за Италия, тъй като през последните години EFBET се опитва да развива бизнес и у нас. Реално темата е изключително сериозна и за целия ЕС, особено по време на икономическа и финансова криза, след като се допуска изтичането на такива огромни суми от пари от потенциални европейски приходи. Тук логично възниква въпросът, кога държавите на територията на ЕС ще се самосезират за действията на подбни компании, ще отнемат лицензите им и ще започнат ефективно разследване на всичко юридически и физически лица, които ощетяват зоната със суми от такъв голям размер.

Източник: mutrinews.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here