Истината за записа с Пламен Узунов

0
5422

В държавата на компроматите инфлацията на истината и фактите става все по-видима. Всички знаем, че истината е като Слънцето – доближиш ли я ослепяваш. Именно този факт бе добре използван от хората, атакували Пламен Узунов през последните две седмици. Опитът записът направен в пицария “Виктория” с главни действащи лица бившият митнически шеф Петко Петков и настоящият съветник на Румен Радев Пламен Узунов да бъде поставен на равни нога със записа от чекмеджетата на Бойко Борисов не само се оказа неуспешен, но е и напът да се превърне в пълно фиаско за своите организатори.

Как е направен записът?

Въпросният запис освен, че е тежко манипулативен и прави неверни внушения, които абсолютно не отговарят на обективната истина, сам по себе си не е точно “активно мероприятие”. Той е по-скоро случайно съвпадение на обстоятелства и герои, които успяха да създадат политическа интрига от една в своята същност, доста незначителна среща.

Какви са фактите?

Фактите са, че по стечение на обстоятелствата Пламен Узунов и Петко Петков си правят среща в пицария “Виктория” на бул. “България” по същото време, когато “острието” на ГЕРБ Делян Добрев също има среща там. Много медии и анализатори побързаха да припишат интрига по организирането на този скандал именно на Добрев, но истината е малко по-различна. Тя включва други двама герои, които също съвсем случайно, по същото време са там. Става дума за двама активни служители на ДАНС, които напълно без да искат стават свидетели на срещата между Узунов и Петков. Постфактум те действително осведомяват своите началници в службата за това което са видели, но успоредно с този факт абсолютно незаконно уведомяват и още едно лице, което впоследствие ще се превърне в главния организатор на скандала и неговото медийно позициониране. Иде реч за бившия шеф на ДАНС Недялко Недялков. Именно с него споделят видяното двамата агенти от ДАНС. Правят го напълно съзнателно и в тежко нарушение предвид правилата на службата в която работят. Информацията идва като бонус от небето за Недялков, който и към момента е главен оперативен организатор на голяма мрежа от лица, чиято единствена задача е дискредитация на новата власт и в частност на президента Радев и неговите съветници.

И така. След като веднъж се сдобива с въпросната гореща информация, Недялков моментално организира последващия и път до медиите, в частност до сайта “АФЕРА”. Разбира се, първо за случайно придобитата чувствителната информация Недялков уведомява своите двама лични господари, Бойко Борисов и Делян Пеевски, а впоследствие след като получава картбланш за действие бившия заместник шеф на ДАНС се заема с организацията на по-нататъшни действия по манипулацията. За целта той изпраща двама свои хора, които с фалшиви карти и документи изземват видео записите от пицарията, под предлог, че разследват обир на автомобил в близост. Пътят на видеото от охранителните камери до сайта “АФЕРА” пък минава през още няколко лица, като първоначалната идея е била видеата да излязат първо в сайта “ПИК”, който е известен като официоза на Борисов, но впоследствие чрез друго лице също свързано със службите, то е дадено лично на Веселина Томова от “АФЕРА”.

Самата Томова, която най-изненадващо и напълно рязко смени политико-медийния си курс през последния един месец, и от защитник на Радев, се превърна във върл негов медиен враг, е само поредната пешка от схемата на Недялко Недялков. Не е напълно ясно какво е получила Томова като възнаграждение за услугата, която направи на Бойко Борисов с публикуването на въпросните записи, но е ясно, че сайта Афера от защитник се превърна в опонент на промяната. Последното обаче е най-маловажното от цялата тази история, тъй като Томова е просто едно малко и незначително парченце от много по-големият пъзел, на чийто опит за реализация широката публика тепърва ще става свидетел.

Както вече отбелязахме по-горе, основната цел на кликата около Борисов и Пеевски е накрая този пъзел да свързва в едно, образа на президента Румен Радев с корумпираната среда в която през последните 20 години живее цяла България.

За разлика от записа с кюлчетата и банкнотите на Борисов обаче, при случая със записите на Узунов и Петков, нито има доказана корупция, нито пък има директна връзка с главното лице към което са насочени прожекторите. Най-малкото, защото съпоставянето на някой срещнал се, с друг в пицария, няма как да има знак на равенство със заснемането на златни кюлчета и милиони евро в личното чекмедже на действащ премиер.

Всъщност истината е, че октоподът на Борисов все още мърда пипала и далеч не е мъртъв. Напротив. Днес той е най-опасен. Защото, отново истината е, че през следващите няколко месеца този октопод отново ще се опита да продаде своето болно битие на и без това наивната и уморена българска публика. Българинът може единствено да се надяваме, че няма пак да попадне между пипалата му. При всички положения обаче и от сега е ясно, че опитите за дискредитация на новата власт няма да спрат дотук. Разбира се, не трябва и да надценяваме сценаристите на този манипулативен сценарии, тъй като отсега е ясно, че този опит освен жалък и безсмислен, е и напълно обречен на неуспех. Най-малкото поради две причини: първо, защото за последните 12 години в България почти не остана човек, който да се съмнява в корумпираността на Бойко Борисов и хунтата на ГЕРБ, и второ, защото съдбата на Борисов, Пеевски, Недялков и сходните им производни, отдавна вече е решена извън пределите на България. Просто, те не искат да го приемат. Но това няма значение. Ще им се наложи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here