Иван Иванов с 3 мерки срещу високите цени на газа

0
139

В КЕВР няма документи за танкери с газ

“Беше неочаквано връщането ми в КЕВР. То се дължи на недостатъчната компетентност на управляващите. Заявих пред депутатите, че ще се върна, ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност”.

Това заяви пред БНТ шефът на КЕВР Иван Иванов, който беше върнат в комисията, след като се оказа, че парламентът е избрал противоконституционно негов приемник.

“Прекъснатите доставки доведоха до повишаване на цената на газа и в енергетиката. Имаше неоправдан мораториум над цените, което не беше оправдано от експертите. “Булгаргаз” и правителството закъсня прекалено много, за да намери алтернативни източници на гориво, при положение, че доставките бяха прекратени от Русия. КЕВР притежава много голям експертен потенциал. При завръщането си видях колеги, които имат желанието да работят в полза на обществото.

КЕВР не определя, а утвърждава цената на газа. Ще търсим решения естествено и около електроенергията и топлоенергията. Аз съм на поста от 4 дни. Не можем да реагираме реактивно. Мога да кажа само какво е крайно необходимо – 3 мерки.

От 31-ви март, когато излезе указът на Путин, правителството ни трябваше да направи дългосрочен договор за доставки на газ, а вместо това бяха пропилени 4 месеца. Втората мярка е пускането на връзката Комотини – Стара Загора.

Там цените са много по-атрактивни, отколкото тези на втечнен газ. Третото събитие, до края на 2023 г. трябва да бъде завършен терминалът за регазификация по Александруполис. Нито аз, нито колегите ми в КЕВР сме получавали документи за танкери за доставки на газ”, каза още Иванов.

Той допълни, че големият проблем на топлофикациите е, че са обвързани с природен газ и не изключи актуализация на цените на услугите от 1-ви януари. “Как столичната топлофикация няма да е на загуба, когато купува на по-висока цена, а продава на по-ниска. Ако спре да работи, софиянци ще се топлят с електроенергия, което ще съсипе цялата енергийна система. Има и друга обвързаност – столичната топлофикация не може да плати дълговете си към “Булгаргаз” и тук вече държавата трябва да се намеси. “Булгаргаз”, за 3-4 месеца, от дружество, което беше на печалба с 60 млн. лв., потъна в дългове от половин милиард.

Дружеството има издаден лиценз от КЕВР да купува природен газ. Вместо това, не направи нищо след 31-ви март и започна да купува гориво от Русия чрез посредници, което продава с 20 евро повече. Това е в ущърб на българското общество. Цените на електроенергията за бита ще продължават да поддържат стойността си. Хората трябва да са спокойни за електроенергията си, защото освен производител, България е и износител.

Що се отнася до бизнеса, преди седмица мегават часът струваше умопомрачителните 912 лв. Получаваха се компенсации, но това е оръжие с двоен ефект. Чрез тях бизнесът е демотивиран да търси решение на енергийните проблеми”, коментира шефът на КЕВР. Той обърна внимание, че за цената на водата влияние има стойността на електроенергията и припомни, че водопреносната ни система е износена, а за смяната ѝ трябва да се ползват материали, които са поскъпнали с 40%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here