“Бивол” откри още един съдия с палат

0
130

Даниела Дончева си построила къща с басейн от европрограмата за туризъм

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, докато е апелативен съдия, а впоследствие и зам.-председател (2009-20016) в същия съд, се сдобива с къща за гости с открит басейн финансирана от ДФЗ с 236 219 лв. от европейските фондове. Къщата за гости е регистрирана на фирма собственост на майката и мъжа на съдийката, съобщават колегите от “Бивол” (БРРД).

В течение на мониторинговия период фирмата „Далия-08“, която е спечелила еврофинансирането, отчита нулеви разходи за персонал. До 2016 г., когато изтича мониторингът на проекта, фирмата е генерирала нетни приходи от продажби общо 98 000 лв., което означава, че бизнес планът не е изпълнен.

Къщата е получила категоризация за туристически обект малко след като избухна големия скандал с къщите за тъщи през април 2019 г. Заповедта на кмета на Долна баня за категоризацията е от 25.04.2019. Това е в самия разгар на скандала след оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, собственик на такава къща с минерален басейн, разкрит от медията в публикация от 12.04.2019. Самият кмет на Долна Баня също се е сдобил с къща за гости с европейско финансиране.

Всичко това сочи, че къщата е била предимно за лично ползване, а не за развиване на туризма по програмата за селските райони, каквото е предназначението на тези еврофондове. Чак след като избухва скандала с „къщите за тъщи“ собствениците са се опитали да замажат положението с регистрация и категоризация, както и разходи за персонал.

Въпреки всички данни, че къщата е менте, санкция от ДФЗ не е наложена. Има данни, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство за този проект след масовата проверка на къщите за гости преди няколко години.

Освен терена за къщата, семейството придобива евтино и общински имот в близост. Двата имота са в гр. Долна Баня – курорт с минерални бани с топла минерална вода. Проверка на медията показа, че Дончева не е декларирала увеличена площ на втория поземлен имот и сграда вписана в Кадастъра. В две имуществени декларации (2008 и 2016) тя успява да декларира неверни данни касаещи един и същ нотариален акт.

През юли 2016 г. съдия Даниела Дончева е избрана за председател на Софийския апелативен съд, а от май 2022 г. е втори мандат начело на съда, като единствен кандидат за поста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here